Adolf Hitler

Adolf Hitler

20 Nisan 1889 yılında Avusturya'da doğan Adolf Hitler, Avusturyalıdır. Eğitim hayatı boyunca oldukça başarısız olan Hitler, Viyana Güzel Sanatlar Akademisi sınavına ressam olarak girdi. Sınavı kazanamadı.

1912 yılında 1.Dünya Savaşı'nın patlak verdiği dönemde Almanya'nın Münih şehrine taşındı ve orduda gönüllü olarak yer aldı. Almanların aldığı yenilgi sonrası arkadaşlarıyla Alman İşçi Partisi'ni kurdu ve bu partinin başına geçti. Hitler partinin adını daha sonra Nasyonel Sosyalist Alman İşçi Partisi olarak değiştirdi. Bu parti üyelerine kısaca Nazi denildi. Lider olarak kendisine Führer lakabını verdi.

Hitler hükümeti devirmek için girişimde bulundu, ancak başarılı olamadı. Hitler bu girişiminin ardından yakalandı ve 10 ay hapis cezası aldı.

Nasyonel Sosyalist Alman İşçi Partisi seçimlerini 1930 Eylül ayında yapılan seçimler sonrası kazandı ve başına geldi. Hitler, 1932 yılında Cumhurbaşkanı seçildi.

Gizli olarak Alman ordusunu silahlandırdı. Başlattığı II. Dünya Savaşı 65 milyondan fazla insan hayatını kaybetti. Hitler'in başarısız girişimi Rusya'ya karşı açtığı savaş oldu. Açılan savaş sonrası farklı cephede savaşan Alman askerleri arada kaldı.

‘ Kavgam' adlı eserinde  Kapitalizm ile Marksizm'in, kendine göre yanlış saydığı ilkelerine, Nasyonel Sosyalizm ile cevap verdi ve bu iki sistemin analizlerine yer verdi.

Savaşta başarısız olan Hitler, 30 Nisan 1945 yılında eşi Eva Braun'la birlikte intihar etti. Rus ordusu tarafından ele geçirilip, teşhir edilmemek için ölümünde önce komutanlarına verdiği emirle cesedinin yakılmasını istedi. Hitler özel ve siyasi iki vasiyetname yazdırdı. 

ESERLERİ

- Kavgam

- Mein Kampf

- Hitler'in İkinci Kitabı  1928 Yılından Bir Vesika

- Nürnberg Konuşmaları

- Siyasi Vasiyetim

Kaynak:https://www.timeturk.com/adolf-hitler/biyografi-722123