Edith Nesbit

Edith Nesbit

15 ağustos 1858 Londra'da doğdu. 
İngiliz çocuk kitapları yazarı, romancı ve şair. İlk çocuk öykülerini 1890'ların başlarında yazdı. 
Çocuk kitapları; canlı karakterleri, ustaca kurulmuş olay örgüleri ve yalın, mizahla dolu anlatımlarıyla dikkati çeker.Gerçekçi kurgu türündeki eserlerinin yanı sıra fantastik çocuk kitabı türünde, dünya edebiyatında ilk niteliğinde eserler üretmesi bu unvanı elde etmesinde etkilidir. Bir asır önce kaleme aldığı eserleri, çağımızda Harry Potter’ın yazarı J.K. Rowling gibi önemli yazarlara esin kaynağı olmuştur.
Babasının ölümünden sonra ailesinin kıta avrupasına taşınmasıyla Nesbit, Fransa ve Almanya'da eğitim gördü. Aile 1872 yılında İngiltereye döndü. ilk eşi Hubert Bland ile açık evlilik olarak tanımlanabilecek bir ilişki yaşadı. Her ikisinin de evlilikleri sırasında başka insanlarla ilişkileri oldu. Hubert Bland'in evlilikleri sırasında Alice Hoatson ile olan ilişkisinden doğan 2 çocuğuna kendi çocuklarıymış annelik eden Nesbit, ilk eşinin ölümünden sonra Thomas Tucker ile evlendi.

Fabian Cemiyeti'nin yayın organı olan Today'de çalışırken Karl Marx'ın en küçük kızı Eleanor Marx, sosyalist ve feminist aktivist İngiliz yazar Annie Besant ve George Bernard Shaw gibi isimlerle yakın arkadaşlıklar kurdu.

4 Mayıs 1924 yılında İngiltere'nin Kent şehrinde öldü.Çocuklara yönelik roman, şiir, hikâye gibi farklı türlerde 60’dan fazla eser bıraktı.
Kayanak:https://eksisozluk.com/edith-nesbit--308979