Johanna Spyri

Johanna Spyri

Johanna Heussler Spyri 12 Haziran 1829’da Zürich kantonunda Hirzel’de doğdu, 7 Temmuz 1901’de Zürich’te öldü. 1852’de hukukçu Bernhard Spyri’yle evlendikten sonra Zürich’e yerleşti ve yaşamının sonuna değin orada kaldı. 1881’de iki cilt olarak yayımlanan romanı Heidi büyük başarı ve ilgi topladı. 1884’te İngilizce’ye ve hemen hemen dünyanın tüm dillerine çevrildi.

Spyri’nin çocuk psikolojisinden çok iyi anlaması, yapıtlarına üstün bir değer, bitmez bir ilgi kazandırmıştır. Heidi adlı romanında, İsviçre Alpleri’nde büyükbabasıyla birlikte yaşayan, keçi sürüsü güden, öksüz bir kız çocuğu anlatılmıştır. Kentte, yürüyemeyen sakat bir kız çocuğuna arkadaş olarak götürüldüğünde Heidi dağlardaki yaşamını, hasta olacak kadar özler ve yeniden büyükbabasının yanma döner. Kentteki sakat arkadaşı, Heidi’nin ziyaretine gelip yanında kaldığında yürümeyi başarır ve sakatlığı geçer. Romanda doğa, yetkin bir dille ve duygusal bir övgü içinde anlatılmıştır. Spyri’nin çocukların neşeli ve üzüntülü dünyalarına girebilme ve onlara erişebilme yeteneğiyle bunları yalın bir biçimde yansıtabilmesi kitaba büyüleyici bir değer katmış ve Heidi karakterini en önemli çocuk klasikleri arasına katmıştır. 1937’de Shirley Temple usta oyunculuğuyla Heidi’yi sinemada canlandırmıştır. 1923’te Altın Çiftlik adıyla bir Türkçe uyarlaması çıkan Heidi’nin daha sonra da çeşitli kısaltılmış çevirileri yayımlandığı gibi, Japon yapımcılarca hazırlanan bir çizgi filmi de TRT televizyonunda dizi olarak gösterilmiş, çocuk izleyicilerin büyük ilgisini çekmiştir.

• YAPITLAR (başlıca): Heidis Lehrund Wanderjahre, 1881, (“Heidi’nin Öğrenme ve Yolculuk Yılları”); Heidi kann brançken, mas es gelernt hat, 1881, (“Heidi Öğrendiği Şeyleri Kullanıyor”).

Kaynak: Türk Ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi