Hicran Atatan?r

Hicran Atatan?r

1978 yılında, Eskişehir’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Eskişehir’de tamamladı. 1999 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olduktan sonra Anadolu Üniversitesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalında yüksek lisansa başladı. Yüksek lisans derslerini tamamladıktan sonra 2000 yılında Devlet Memurluğu Sınavı (DMS) sınavını kazanarak memuriyet hayatına adım attı. 2002 yılında yüksek lisansını “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğine İlişkin Uluslararası Çalışma Örgütü Sözleşmeleri ve Türkiye Uygulamaları” başlıklı tezi başarılı bulunarak bitirdi.

Kırıkkale Üniversitesi Rektörlüğü’nde başladığı memuriyet hayatına Mihalıççık Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürlüğü, Eskişehir Valiliği İl İdare Kurulu Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı Genel Sekreterliği ile devam etti. Ardından Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü’nde tercüman olarak görev yapmakta iken evlenerek Emekli Sandığı İstanbul (Anadolu) Bölge Müdürlüğü’ne tayin edildi. İstanbul’da ilk kızı Serra Nur’u 2008 yılında, ikinci kızı Berrak Ala’yı 2009 yılında dünyaya getirdi. Bu süreçte hazırladığı tezin kabul edilmesini müteakip girdiği sınavda da başarılı bulunarak sosyal güvenlik uzmanlığı merkez kadrosuna atanmaya hak kazandı. Sosyal Güvenlik Kurumu Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Prim Tahsilat Dairesi ile Aktüerya ve Fon Yönetimi Daire Başkanlıklarında sosyal güvenlik uzmanı olarak çalışıp önemli sayıda projeye imza attıktan sonra SGK Eğitim ve Araştırma Merkezi Başkanlığı’nda Ar-Ge ve İnovasyon Birim Koordinatörü olarak görevlendirildi.

Bu süreçte 2010 yılında başlamış olduğu Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmet Doktora Programını 2016 yılında başarı ile tamamlayarak doktor unvanını aldı. İstanbul ve Ankara’da sosyal yardım faaliyetlerinde bulunan 144 dernek ve vakıf ile yapılan görüşmeler çerçevesinde sivil toplumun sosyal yardım uygulamalarında hak temelli yaklaşıma ilişkin bilimsel bir araştırma gerçekleştirdi. Doktora tezi olarak kabul edilen “Türkiye’de Yoksulluk, Sosyal Yardım ve Sivil Toplum: Hak Temelli Yaklaşım Açısından Bir Değerlendirme” başlıklı çalışmasını kitap olarak yayınladı. Bu kitabının yanı sıra istihdamda ve sosyal güvenlikte cinsiyet eşitliği, çocuk ve sosyal güvenlik, işyerinde yıldırma (mobbing), “sosyal güvenceli” esneklik, insan hakları ve sosyal hizmet gibi çeşitli konularda kitap yazarı, kitap bölümü ya da makale yazarı olduğu çalışmaları da yayınlandı.

Halen Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nda Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Birimi Koordinatörü olarak görev yapmakta olan yazar, Hacettepe Üniversitesinde sosyal politika, insan hakları, sivil toplum ve sosyal hizmet konularında dersler ve çeşitli üniversitelerde seminerler vermektedir. Ev işçileri, geri dönüşüm işçileri ve temizlik işçilerinin yer aldığı dernek ve sendikalara yönelik bilgilendirme ve eğitim amaçlı çalışmalar yürütmektedir. Mobbingle mücadele kapsamında gerek kamu gerekse sivil toplum örgütlerince yürütülen projelere aktif destek vermektedir. İnsan hakları ve ayrımcılık karşıtı hukukunun yanı sıra siyaset felsefesi ile yakından ilgilenmektedir.