Vural Şahbenderoğlu

Vural Şahbenderoğlu

1 Mart Tezkeresinin Parlamento’da kabul edilmemesinin yurtiçinde ve yurtdışında yarattığı yankılar ve doğurduğu sonuçlar, Türk siyasi tarihinde önemli bir yer tutmaktadır. Parlamento’nun kararı kimi çevreler tarafından memnuniyetle karşılanırken, kimi çevrelerce de bir kayıp ve Türkiye-ABD ilişkilerinde bir kırılma noktası olarak değerlendirildi.
Bu kitapta 1 Mart Tezkeresi sonucunun, Türkiye-ABD, Türkiye-Irak, Türkiye-Suriye ilişkileri ile Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun geleceğinde ne yönde etkileri olduğu araştırıldı. 1947’de başlayıp 1991’de sona eren Soğuk Savaş döneminde ve sonrasında ABD’nin ve SSCB’nin Ortadoğu coğrafyasında başlattıkları ve sürdürdükleri politikaların doğurduğu sonuçlar incelendi. Ortadoğu’da ve özelde de Irak ve Suriye’de yaşanan iç savaş ve bu savaşın coğrafyadaki devletlerin gelecekleri üzerindeki muhtemel etkileri araştırıldı.
Bu nedenle kitap, İkinci Dünya Savaşı’ndan başlayarak, konu ve olaylar arasında bir bağ kurularak TBMM Genel Kurul tutanaklarından ve çeşitli diğer kaynaklardan yapılan alıntılarla günümüze kadar tarihsel bir süreç içinde özetle anlatıldı.
Bir dönemin siyasi tarihini özetlediğini düşündüğüm bu çalışmanın, okurlar ve siyaset bilimi öğrencileri için yararlı olmasını dilerim.
Vural Şahbenderoğlu