joseph Conrad

joseph Conrad

Joseph Conrad (1857-1924), 3 Aralık 1857'de Ukrayna'nın Berdichev kentinde doğdu. Polonya'da doğdu, ancak İngilizce kısa öyküleri ve romanlarıyla ün kazandı. 

Babası Apollo Korzeniowski, İngiliz ve Fransız edebiyatının tercümanı olarak çalıştı, bu yüzden Joseph hala bir çocukken edebiyata önemli bir maruz kaldı. 

1861'de ailesi, babasının siyasi faaliyetleri sonucu Kuzey Rusya'ya sürgün edildi. Sonra 1869'da, Conrad’ın ebeveynlerinin ikisi de tüberkülozdan öldü ve amcasıyla birlikte yaşamak için İsviçre’ye gitti.

Conrad, Krakow'daki okula gitti ancak denizin hayalini kurdu ve 1870'lerde Fransız ticari gemilerine katıldı. Conrad bir gemide çalışırken Batı Hint Adaları'na yolculuk yaptı ve hatta silah kaçakçılığına dahil oldu. Sonunda Conrad, İngiliz tüccar donanmasına katıldı ve hızla saflara tırmandı. 1886'da kendi gemisini yönetiyordu ve İngiliz vatandaşlığı alıyordu. Bu sırada ismini Joseph Conrad olarak resmen değiştirdi.

Conrad hayatının bir sonraki bölümünü tüm dünyaya yelken açarak geçirdi, romanının çoğunun egzotik yerleri hakkında materyal sağlayan bu deneyimdi. Avustralya'yı, Hint Okyanusu ve Güney Pasifik, Güney Amerika'daki çeşitli adaları ziyaret etti ve Afrika'daki Kongo Nehri'ne bile yelken açtı. 1894'te 36 yaşındayken Conrad nihayet denizi geride bıraktı ve İngiltere'ye yerleşti. İki yıl sonra Jessie George adında bir İngiliz kadınla evlendi ve onunla iki oğlu oldu.

Yerleşik olmasına ve Conrad'ın ara sıra seyahat ettiği bir aileye sahip olmasına rağmen, çoğu zaman, 1895'de ilk kez Almayer'in Folly'sini içeren romanlarını yazdı. 1902'de Karanlığın Kalbi ve 1904'te Nostromo. Conrad, öldüğü yıla kadar yazmaya devam etti ve son romanı The Nature of the Crime'ı 1924'te yayınladı. 3 Ağustos 1924'te kalp krizinden öldü.