İbrahim Afatoğlu

İbrahim Afatoğlu

Hacı Bektâş-ı Velî, Mevlanâ Celaleddin-i Rûmî, Ahî Evran, Yunus Emre, Karaca Ahmed Sultan ve Pîr Sultan Abdal gibi manevî saltanat sahibi olan isimler; Anadolu insanının sevgi, hoşgörü, tevazu, doğaya saygı gibi manevi ihtiyaçlarını karşılayan, değeri yüksek düşünce ve fikir sahipleridirler. Bu aydınlanmacı insanların Anadolu´da tekke, zaviye ve dergâhları bulunmaktadır. Asırlarca insanlar, tekke, zaviye ve dergâhlarda sevgi, hoşgörü, insana ve doğaya saygı gibi değerleri öğrenmişlerdir.

Hacı Bektâş-ı Velî’nin has halifesi Sarı İsmail Sultan da; Hünkâr’ın talimatı ve görevlendirmesi doğrultusunda, Batı Anadolu Bölgesi’nde açtığı tekke ve zaviyelerle, bölge insanlarına sevgi, saygı, hoşgörü ve tevazu gibi insanî değerler götürmüş; Anadolu’nun Türk ve İslâm ülkesi olması yolunda önemli hizmetlerde bulunmuş bir “Türkmen Beyi”, “Gazi Dervişi” ve “Hacı Bektâş-ı Veli halifesi”dir.
Sarı İsmail Sultan adına yazılmış alanında ilk ve tek olan bu eser, beş yıllık yoğun bir bir emeğin ürünüdür. Bu sürede 2-3 günden 10 güne kadar uzayabilen 10´ dan fazla alan çalışması yapılarak, 40´ a yakın yerleşim yerine gidilmiş ve 100´ ü aşkın insanla görüşülmüştür. Alandan toplanan bilgilerle, Osmanlı arşiv belgeleri ve diğer yazılı kaynakların sentezi yapılarak ortaya çıkarılan bu kitabı, yayınevi olarak okurlara sunmanın gururunu ve sevincini yaşıyoruz.