Ahmet Haşim

Ahmet Haşim

Ünlü bir şairimizdir. 1885’te Bağdat’ ta doğdu. İlköğrenimini orada yaptı. 1896’da İstanbul’a gelerek Galatasaray Lisesi’nde okudu. Mezun olduktan sonra, Hukuk Fakültesi’ne devam ederken bir yandan da küçük memurluklarda bulundu. 1908-1911 arasında, İzmir Lisesi’nde Fransızca dersleri okuttu. I. Dünya Savaşı’nda yedek subay olarak, Çanakkale cephesinde savaştı. Ölümüne yakın yıllara kadar İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi, Harp Akademisi, Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Fransızca öğretmenliği yaptı.

Ahmet Haşim ilk şiirlerini daha Galatasaray’da okurken yayımlamıştı. 1909’da, Fecr-i Ati edebiyat topluluğuna girdikten sonra kendine özgü eserlerini vermeye başladı. Bu eserlerinde, XIX. yüzyıl sonlarında Fransa’da kendini gösteren sembolizm akımının etkisinde bulunuyordu. Sembolistlere göre şiir, açıklanmak üzere değil, sezilmek, bu sezgilerden derin, belirsiz hazlar duyurabilmek için yazılmalıdır. Ahmet Haşim’in şiirleri tümüyle bu havayı taşır.

Ahmet Haşim’in çok güzel nesir eserleri de vardır. Şair, bu düzyazılarında, şiirlerinin tersine, duru, anlaşılabilir, yapıca sağlam bir dil, anlatım kullanır. Ahmet Haşim’in nesirleri fıkra, makale, gezi notları, eleştirmelerdir.

Ahmet Haşim’in eserleri şunlardır:

Şiir kitapları : Göl saatleri; piyale.

Gezi notları : Frankfurt Seyahatnamesi.

Makaleler, fıkralar : Gurabahane-i Laklakan; Bize Göre.

Kaynak:http://www.nkfu.com/ahmet-hasim-kisaca-hayati/