Anna Sewell

Anna Sewell

Anna Sewell 1820 yılında İngiltere de doğmuştur. Sewell‘in yazarlık öyküsünün başlangıcı annesinin çocuk hikayeleri yazmasına dayanır.

12 yaşında ilk kez okula giden Anna, bundan 2 yıl sonra eve dönüş yolunda düşmüş ve ayak bileğinde hasar oluşmuştur. Bu sürecin bir sonucu olarak eğitim hayatının geri kalanını evde annesinin yardımı ile tamamlamıştır.

Tedavi sürecinde yapılan yanlışlıklar yüzünden yaşamı koltuk değneklerine bağlanan Anna’nın harekette en büyük yardımcısı atlar oldu. Gidebileceği her yere onların yardımı ile giden Anna, atlara karşı daha iyi tutumlar içerisinde bulunmanın gerekliliğini savunmaya başladı. Teknik olarak yazarlık hayatına ilk annesinin yazdığı öyküleri temize çekmekle başlasa da, düşünce olarak yazarlığa ilk girişi atlara olan yakınlığı olmuştur.

Tedavi için Avrupa’ya giden Anna, sağlığını geliştiremese de bu gezisi orada tanıştığı filozof, şair ve yazarlar sayesinde düşünce dünyasına yeni olgular katmasına fırsat yaratmıştır.

Yayınladığı ilk ve tek kitabı Siyak İnci’yi (Black Beauty) 1871-1877 yılları arasında yazmıştır. Bu sırada kötüye giden sağlığı nedeni ile annesine romanı dikte ederek yazdırmaya başlamıştır.

Günümüzde halen en iyi çocuk kitapları arasına giren Siyah İnci bir atın yaşamını ve insanların ona karşı tutumlarını anlatmaktadır. Anna Sewell romanını kısaca; “atların refahı ile aynı zamanda şefkat, sevgi ve saygının insan tedavisindeki önemi” diye açıkladı.

Anna Sewell romanını yayınladıktan beş ay sonra vefat etti, evi şuanda müze olarak kullanılmaktadır.

Kaynak:https://eskisayfa.wordpress.com/bir-yazar-bir-insan/siyah-inci-anna-sewell/