D.H. Lawrence

D.H. Lawrence

Tanınmış bir İngiliz roman, piyes yazarı ve eleştirmenidir. Babası madenci annesi ise öğretmendi. D.H. Lawrence 11 Eylül 1885 yılında doümuştur. Ölümü ise 2 Mart 1930 günü gerçekleşmiştir.

Lawrence’in çocukluğu yoksulluk içinde geçti. Küçük yaşta zatürreeye yakalandı. Zayıf, hastalıklı bir çocuk olarak büyüdü. Kültürlü, olgun bir kadın olan annesine çok düşkündü. Annesi de oğlunu elindeki imkanlar nispetinde iyi yetiştirmeye çalıştı. Lawrence de annesi gibi öğretmen olmayı aklına koymuştu. Öğrenimini de buna göre yaptı. Bir yandan da şiir yazmaya başlamıştı. Eastwood’lu bir genç kız, David Herbert Lawrence’ın şiir çalışmalarını destekledi. Ona ilham verdikten başka şiirlerini kitap halinde bastırabilmesi için de maddi yardımlarda bulundu.

David Herbert Lawrence’ın ilk romanı “White Peacock” (Ak Tavuskuşu) 1911’de yayınlandı. Yalnız David Herbert Lawrence bu başarısından sevinç duyacak halde değildi. Ömrü boyunca ona destek olan ve her türlü derdine deva bulmaya çalışan annesi bir ay önce ölmüştü. Lawrence, annesinin ölümünden sonra uzun bir bocalama devresi geçirdi. Daha sonra hayatını kalemiyle kazanmaya karar verdi ve çalışmaya koyuldu.

Öğretmenliği artık sevmiyordu. İşinden ayrılıp, evli bir kadınla beraber uzun bir Avrupa gezisine çıktı. Bu geziden sonra 1913’te ikinci romanı “Trespasser” (Günahkar)’ı yayınladı. Aynı yıl bir şiir kitabı daha yayınlandı. Üçüncü romanı “Sons and Lovers” (Oğullar ve Sevgililer) yazarın olgunluk devresinin ilk eseri sayılır.

David Herbert Lawrence, sevdiği kadınla evlendikten sonra birkaç yıl devamlı çalıştı. Özel hayatını bir türlü düzene sokamamıştı. Sevdiği kadınla evlenmesi iç huzursuzluklarını gidermeye yetmemişti. Üstelik Birinci Dünya Savaşı’nın çıkması, yazarın maneviyatını adamakıllı bozmuştu. 1915’te “Rainbow” (Gökkuşağı) adındaki romanı yayınlandı. 1919’da savaş bittikten sonra İngiltere’den ayrıldı. Akdeniz ülkelerinde bir dinlenme gezisine çıktı. Sağlık durumu gönden güne bozuluyordu. 1926’da yayınlanan “Lady Chatterley’s Lover” (Lady Chatterley’in Aşığı) adındaki romanı ortalığı birbirine kattı. Muhafazakarlar bu romanın okunmasını yasakladılar. Lawrence’in bu eseri hala zaman zaman tartışma konusu olmaktadır.

Büyük romancı sağlığına pek dikkat etmekle birlikte küçük yaştan beri veremden kendini kurtaramamıştı. 2 Mart 1930’da bir sanatoryumda öldü. Lawrence, realist üslubu, aşk konularını işlemesiyle büyük bir ün kazanmıştı. Romanları, hemen hemen bütün dünya dillerine tercüme edilmiş “Lady Chatterley’in Aşığı” da piyes haline getirilmiştir.

Kaynak:http://www.nkfu.com/david-herbert-lawrence-kimdir/